Maeckes logo

<    1    >


Oneindig bestaat niet

In de wiskunde rekent men met het begrip oneindig. Maar bestaat er in de natuur wel iets dat oneindig is?

 


Het heelal

Het heelal is waarschijnlijk 13,82 miljard jaar oud. Dat is een heel groot getal. Als je de tijd dat het heelal bestaat in secondes uitdrukt krijg je een nog groter getal. Maar het is niet oneindig. Uiteindelijk zal het heelal ook wel weer verdwijnen. Of zal het eeuwig blijven bestaan?

Het aantal atomen in het heelal is niet oneindig. Je kunt het aantal atomaire deeltjes berekenen. Hoe je dat ook doet, er komt een groot getal uit. Slechts één gram waterstofgas bevat al ongeveer 1024 protonen, dat zijn 3 000 000 000 000 000 000 000 000 quarks. Maar dit aantal is niet oneindig.

Het heelal is uit het niets ontstaan en was aanvankelijk misschien oneindig klein. Thans expandeert het heelal steeds sneller. Het volume is beperkt en niet oneindig.

Je kunt je over de hele aarde bewegen zonder aan het einde van de wereld te komen. De oppervlakte is echter niet oneindig groot.

 


Rekenen met oneindig

In de natuur komt oneindig dus niet voor. Wiskunde geeft geen beschrijving van de werkelijkheid, en levert geen verklaring voor de natuur of voor het boven-natuurlijke. Het is ook geen vervanging van een godsdienst.

 


Deutsch   English   Español   Français   中文