< 1 2 >
Arabische cijfers
Decimale getallen schrijf je in bijna de hele wereld met Arabisch-Indische cijfers. Daarvoor gebruik je de notatie
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
wat er in het huidige Arabische schrift uit ziet als
٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩
en dat heeft toch wel enige gelijkenis.
Schrijfwijzen
In Duitsland schrijf je een 1 altijd als 1 (of met een nog langere steel) wat wij vaak voor een 7 aan zien. En omgekeerd wordt onze 7 daar weer snel een 1. Nederlanders kunnen er trouwens ook wat van, want wij schrijven een 8 immers als 8 en dat zien anderen dan weer snel voor de letter B aan.
Attentie voor 0 en 1
Je zou verwachten dat de 10 cijfers allen op eenzelfde manier behandeld kunnen worden. Maar dat is niet zo.
De getallen 0 en 1 hebben een bijzondere betekenis, en als je er mee rekent moet je altijd goed opletten. Dat heb je op de basisschool al geleerd. De tafel van 0 werd overgeslagen, want alles wat je met 0 vermenigvuldigt wordt immers 0. Het verdwijnt. Ook de tafel van 1 was makkelijk, want alles wat je met 1 vermenigvuldigt blijft onveranderd. Maar dat is nu juist het bijzondere.
Een computer werkt intern uitsluitend met enen en nullen, dus binair. Het gaat steeds om tegenstellingen, zoals: aan en uit, zwart en wit, licht en donker, iets of niets, één of géén, etc.
Het zijn werkelijk twee heel belangrijke getallen. Hou daarom altijd het beeld voor ogen
GeschiedenisHoe de arabische cijfers ontstaan zijn is niet bekend. Het is een positioneel talstelsel waarin het cijfer 0 nodig is. En het zit zo goed in elkaar dat het alle andere stelsels uit het dagelijks leven verdrongen heeft. |